Kedi ve Köpeklerde Obezite

Yayınlanma Tarihi: 12.02.2020

Obez Kedi

Obezite artrit, diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere diğer birçok hastalıkla bağlantılıdır, işte tam da bu nedenle sağlıklı bir kiloyu korumak sadece fit bir vücuda sahip olmaktan daha fazlasıdır - daha sağlıklı bir yaşam sürmektir!

Araştırmalara göre dünya üzerindeki evcil hayvanlarda obezite görülme sıklığı %22 ile %44 arasındadır ve bu oran gittikçe artmaktadır.

Kedi ya da köpeğinizin uygun vücut ağırlığına sahip olduğunu anlamanın en iyi yolu onları severken kaburgalarının üzerinden kontrol etmektir. Kedi ya da köpeğinizin kaburga kemiklerini elinizin altında hissedemiyorsanız çok kilolu olduğunun kararını verebilirsiniz.

Obezite tedavisi zor bir durumdur ve hem hayvan sahibi tarafından farkındalık hem de veteriner hekim tarafından  sürekli takip gerektirir.

Obezitenin Oluşumunda Dikkate Alınması Gereken Bazı Nedenler:

Aşırı Kalori Alımı:

Evcil hayvan gıda etiketinde belirtilen besleme yönergeleri evcil hayvanınız için uygun değilse aşırı besleme ortaya çıkacaktır. Yiyecekleri ölçmek için yanlışlıkla standart olmayan bir ölçü kabı kullanıyorsanız, evcil hayvanınızı aşırı beslediğinizin farkında değilseniz veya iyi bir iştahı iyi bir sağlık işareti olarak düşünüyorsanız  besleme hataları oluşacaktır. Masadan yemek vermek zararsız gibi görünse de genellikle bu şekilde vereceğiniz ufak bir parça salam, peynir vb gıdanın kalorisi minik dostunuz için fazla gelecektir.

Uygunsuz Beslenme Uygulamaları:

Serbest besleme veya kaseyi her zaman dolu tutmak, özellikle evcil hayvanınız sıkılmış, hareketsiz ve egzersiz için çok az alana sahip ise aşırı yemeye yol açabilir. Aynı şekilde, oldukça lezzetli diyetler aşırı yemeyi teşvik eder. Evcil hayvanınızı evde uzun süreler yalnız bıraktığınızda suçluluğu telafi etmek için sıklıkla verilen atıştırmalıklar ve ikramlar genellikle uygunsuz bir şekilde kullanılır.

Fazla Besleme

Kısırlaştırma: 

Dikkate alınması gereken bir diğer unsur, kısırlaştırılan evcil hayvanların artan obezite riski ile ilişkili olduğudur. Hormonal değişiklikler, evcil hayvanınızın  iştahını arttırırken enerji harcama yeteneğini azaltabilir.

Kısırlaştırmadan sonra hekiminizin tavsiye edeceği  bir mamayı kullanmak obezite riskini en aza indirir.

Düşük Aktivite:

Kedi ya da köpeğinizin doğal ortamının ev olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bu yüzden onlara gerçekten ihtiyaçları olan hareket miktarını sağladığınızdan emin olun

Genetik Eğilim: 

Genetik olarak kilo ile ilgili problemleri olan ırklar bellidir. Bu ırklarda  kilo takibini düzenli olarak yapmalı problemi başlamadan yönetmelisiniz.

Cambridge Üniversitesinde araştırma yapan veteriner ve genetik bilimci Eleanor Raffan ve ekibi, Labradorların yaklaşık %25'inde bulunan bir genin obeziteye sebep olduğunu buldu.

Obezite, köpekleri ve kedileri etkileyen önemli bir beslenme sağlığı krizidir. Evcil hayvanınız adına uygun bir kilo yönetimi planı oluşturmak için veteriner hekiminizle birlikte çalışmanız önerilir. köpeğiniz için hekiminiz tarafından hazırlanan kilo yönetim programı dahilinde size önerilen diyet, hareket ve benzeri diğer uygulamaları sabırla ve süreklilikle yapmak sizin sorumluluğunuzda olacaktır.

Obez Köpek

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz

Yeni içeriklere en önce ulaşmak için bültenimize abone olun